top of page

!וולקאם

תחקור של סימולציות

עודכן: 31 במאי 2018


תחקור נכון של בחינת התרגול שאתם עושים בהכנה שלכם למבחן הנו מקפצה אדירה אל עבר ההצלחה בבחינה – הוא יציג בפנינו את ההצלחות והפערים, הן ברמת הידע והן ברמת הביצוע וההתמודדות עם הפורמט של הבחינה.

שלב ראשון: SET YOUR GOALS!


עוד לפני שבכלל ניגשים אל הבחינה, יש לקבוע מה המטרה – מה הציון המבוקש? (כן, כולם רוצים הכי גבוה שאפשר, אבל אולי מספיק לך פחות כדי להכנס לאן שאת/ה רוצה?). בהתאם לכך, תוכלו להעריך על כמה שאלות תצטרכו לענות נכון בכל פרק. על המטרה להיות בראש ובראשונה ריאלית ובת ביצוע, אך כזו אשר עדיין תאתגר אותך ושהשגתה תיתפס בעיניך כהישג. בהמשך התחקור תשמש המטרה ומימושה/אי-מימושה כקנה מידה לפיו יתבצע התחקור, ואשר לפיו תקבעו כיוונים להמשך הלמידה – ואת המטרה הבאה. קביעת מטרות זו לא התפשרות והן לא חקוקות באבן – זו רק דרך לדרבן את עצמך ולמקד את תהליך הלימוד.

זכרו – כל מבחן תרגול הוא נקודת מוצא לתרגול ולשיפור לקראת הניסיון הבא!

שלב שני: SELF-REVIEW


עשית את הבחינה, קיבלת תוצאה, ראית במה טעית, סימנת את השאלות שלא הצלחת בהן – עכשיו יושבים לפתור שוב את כל הטעויות, בלי לוותר ובלי להתייאש, והכי חשוב – מבלי להסתכל בפתרונות המלאים. לצורך העניין – יש לבדוק גם שאלות שניחשת ו(במקרה) פגעת.

טיפ של אלופים – כבר במהלך הבחינה מסמנים כוכבית קטנה בכל שאלה שלא 'סגורים עליה', כדי לזכור אחר כך לחזור ולבדוק אותה. שלב שלישי: CATEGORIZING MISTAKES


לא ניתן ללמוד מטעות אם לא מבינים את ה-"למה?", את הסיבה של הטעות. את כל הטעויות בבחינה מחלקים לקטגוריות הבאות:

  • טעויות ידע – טעות הקשורה בחוסר ידע או בחוסר תרגול של נושא מסוים.

  • טעויות 'ראש בקיר' – טעות בהבנת השאלה, טעות חישוב, טעות סימון – כל הסיבות שנותנות את החשק העז לשים את הראש בקיר.

  • טעויות חוסר זמן – כאן לא ייכנסו רק השאלות שנשארו לא פתורות בסוף הפרק, אלא גם שאלות שלא הצלחת בגלל שהזמן החל לדחוק, הסבלנות החלה לרדת והלחץ החל לעלות.

שלב זה הינו שלב חשוב ביותר בתחקור, שכן במטרה לשפר את הציון צריך מן הסתם לצמצם את הטעויות בכל אחת מהקטגוריות, אך לכל קטגוריה המענה הוא שונה.

שלב רביעי: WORK PROGRAM


את הטעויות הספציפיות שעשית כבר פתרת בשלב השני, עכשיו מגיע החלק החשוב יותר – בניית תכנית להמשך, כיצד לא לחזור על אותן הטעויות ולשפר את הציון.

  • טעויות ידע – כל טעות ידע היא פתח לעולם של תרגול נוסף. מומלץ לכתוב רשימה של כל נושאי השאלות שטעית בהם, ולעבור על כולם – לכל נושא לערוך חזרה על השיעור הרלוונטי בספר הכיתה ובמחברת, וכן לקיים תרגול נוסף של שאלות בנושא הספציפי הזה.

  • טעויות 'ראש בקיר' – כדי לצמצם ולהימנע מטעויות מסוג זה, צריך קודם כל להכיר את עצמך, ולסגל הרגלי עבודה שמתאימים לך. עבור טעויות 'ראש בקיר' אין נוסחת קסם אחת שמתאימה לכולם, וההיכרות של כל אחד עם עצמו, בראש ובראשונה מתוך התחקורים, יכולה למנוע טעויות כאלה. למשל, טעויות חישוב חוזרות ונשנות – ניתן להתמודד עימן, למשל, באמצעות פתירת השאלה במלואה פעמיים, או בדיקה של החישוב בכל שלב, או בדיקה של החישוב כולו בסוף, או וידוא כל שלב עם מחשבון – לכל אחד יתאים פתרון אחר, וחשוב לעצור ולחשוב מה הסיבות לטעויות הללו, ולנסות למצוא להן פתרון – והרי בדיוק בשביל ניסיונות כאלה אנחנו עושים בחינות תרגול!

  • טעויות חוסר זמן – האתגר המרכזי בבחינה הוא ההתמודדות עם הזמן, ועבודה נכונה בתחקיר יכולה ללמד רבות כיצד הזמן העומד לרשותך מנוצל וממוצה על ידך. האיזון הכי חשוב שכל אחד חייב לעשות הוא כמות השאלות שהוא מתכנן לפתור בפרק, וכל שאלה עליה "מוותרים", הזמן שלה יכול להיות מושקע בפתרון של אחד אחרת. השאלות בבחינה מסודרות לפי order of difficulty, מן הקל אל הקשה, אבל מכיוון ש-'קל' ו-'קשה' יכולים להשתנות עבור כל אחד ואחד, תתכנה שאלות שאמנם יהיו בסוף הפרק אך בנושאים אשר 'קלים' לך – או להיפך. תחקור 'חוסר זמן' מטרתו לנסות ולמצוא כיצד ניתן בזמן הנתון לפתור עוד שאלה, אולי שתיים. גם כאן, ההיכרות האישית של כל אחד עם עצמו היא קריטית, ובהתאם המענה משתנה מאדם לאדם. למשל, ניתן להגדיר כי 5 דקות לפני סוף הפרק עוצרים לחצי דקה ומרפרפים עם העיניים במטרה 'לצוד' 2-3 שאלות בנושאים שאנחנו חזקים בהם, וככה להבטיח ניצול טוב יותר של הזמן. לחילופין, אפשר לעשות מהלך כזה כבר מתחילת הפרק ופשוט 'לדוג' בשיטתיות שאלות בנושאים הכי חזקים שלנו, אחר כך באלה שקצת פחות, וכך הלאה – ולצבור ביטחון על הדרך. גם כאן, אין אמת אחת, או דרך אחת, אלא ניסוי וטעייה, למידה והסקת מסקנות.

שלב חמישי: SMILE


זה בסדר לטעות, זה אפילו מצוין אם זה בגלל שניסית משהו שלא הצליח – עכשיו אפשר לנסות משהו אחר ולא לחזור על זה שוב. בחינות התרגול נועדו בשביל לנסות בהם טכניקות חדשות, אסטרטגיות אחרות, גישות שונות – הכל במטרה למצוא את הדרך האידיאלית והאישית שלך לפתור את המבחן ולמקסם את הציון שלך.


טעית? לא קרה כלום, זו הזדמנות נפלאה ללמוד מהטעות. מתחקרים, מתקנים, מחייכים וממשיכים ללמוד. בחינות התרגול הן לא "בחינת מגן" כמו בבגרויות, הציון בהן הוא לעיניך בלבד ולמען הניסיון שלך!

0 תגובות

!וולקאם

bottom of page