בחלק הראשון של הפוסט דיברנו על שתי הסיבות שגורמות לגיבורי פסיכומטרי (ג״פ) ליפול כמו זבובים בשאלות אנלוגיות בפסיכומטרי, והתחלנו לדבר על שיטת העבודה הנכונה בשאלות האלה. שלב ראשון בשאלות אנלוגיות: מוודאים שיודעים להגדיר את שתי המילים בשאלה *בנפרד אחת מהשניה*. והנה דוגמה:
מסנוור: אור
1) קולני : קול
2) חומרני : חומר
3) פולשני : פלישה
4) צבעוני : צבע
ברור לנו מה זה אור ואין צורך להגדיר את המילה הזאת. אבל מה זה מסנוור? נניח שאני עולה חדש שיודע מה זה אור אבל לא מה זה מסנוור. איך תסבירו לי מה זה כדי שאבין? אולי תגידו לי ש״כשיש הרבה אור זה מסנוור״, אבל זה לא הסבר טוב - הסברתם לי מילה שאני לא מבין תוך שימוש באותה מילה. תחשבו פשוט יותר. ממה מסתנוורים למשל? מאור חזק (מדי). אז מה זה משהו מסנוור? משהו שמשתמש באור חזק מדי. יש. לא רק שהגדרתם לעצמכם ולעולה החדש שלכם מה זה מסנוור, אפילו יצרתם משפט שקושר את המילים בשאלה בלי לשים לב שעשיתם זאת. האם עכשיו אנחנו ערוכים למצוא תשובה נכונה? רק רגע.
בשלב הבא בפתרון אנלוגיות, רגע לפני המעבר לתשובות, אני הופך את המשפט שקושר את המילים לתבנית, וזאת על ידי כך שאני קורא למילה מימין א׳ ולזו משמאל ב׳. במקרה שלנו מתקבלת התבנית *א׳ פירושו משהו שמשתמש ב ב׳ חזק מדי*. למה בכלל לייצר תבנית שכזו? כי אנחנו רוצים לשכוח מהמילים בשאלה כשאנחנו עוברים לתשובות. תפקידן של המילים בשאלה הסתיים כשייצרנו את המשפט שמחבר ביניהן ואנחנו לא רוצים ליפול כי בחרנו בתשובות תשובה שיש בה מילים שקשורות למילים בשאלה, אבל שהקשר בה שונה מזה בין המילים בשאלה.
עכשיו לתשובות, ולעוד דבר שג״פ רבים עושים ונופלים בו. מה מטרת השאלה? נכון, למצוא צמד מילים בתשובות שמקיים את אותו קשר כמו הצמד בשאלה. האם לטובת העניין מעניין אותנו מהם שלושת הקשרים המתקיימים בתוך התשובות הלא נכונות? לא ולא. לפיכך, כשאנחנו עוברים לתשובות אנחנו חלילה לא מתחילים למצוא את כל הקשרים בין ארבעת הצמדים. העבודה הנכונה עם תשובות בשאלות אנלוגיות היא נטו הצבה. כמו בכמותי. יש לכם תבנית שייצרתם, יש לכם ארבעה צמדים, קחו אותם והציבו בתבנית. כל צמד מילים שלא מסתדר בתבנית (בלי לעוות את המילים או את התבנית) - נפסל. במקרה שלנו:
1) קולני הוא משהו שמשתמש בקול חזק מדי. מתאים? כן! האם אני יכול לסמן את תשובה 1 כתשובה נכונה ולהיות שקט שלא טעיתי? לא! בגלל שהעבודה בשאלות אנלוגיות מתבססת על קשר שאנחנו מייצרים (כמובן שאנחנו מקווים שהוא נכון, אבל לא יכולים לדעת בוודאות), עלינו לבדוק תמיד את כל התשובות. התשובה הנכונה תהפוך לנכונה סופית רק אם פסלנו את שלוש התשובות האחרות, בדומה למה שעלינו לעשות בחלק הכמותי כאשר אנחנו בוחרים בדרך הפתרון של הצבת מספר מהראש. אז נמשיך.
2) חומרני הוא משהו שמשתמש בחומר חזק מדי. לא. פסול.
3) פולשני הוא משהו שמשתמש בפלישה חזק מדי. ברור שלא.
4) צבעוני הוא משהו שמשתמש בצבע חזק מדי. פסול.
עכשיו יש לנו תשובה נכונה, מספר 1.
Comments